lauantai 20. heinäkuuta 2024

Kaksi viikkoa Beiarnilla

Me ollaan nyt oltu Norjassa taas pari viikkoa ja aika on mennyt nopeesti. Työt on rullannut mukavasti ja aika normaalia arkea me ollaan täällä eletty. Toni siis myös tekee ihan normaalisti täällä omat työnsä. Meidän saapuminen tänne ei mennyt ihan putkeen. Sillon pari viikkoa sitten Laksin reissun jälkeen jännitettiin että millä autolla ylipäätään päästään lähtemään. Laksin reissu hoidettiin mun pienellä Hondalla, koska Defenderi oli pajalla. Oli startin vaihtoa ja vähän muutakin. Saatiin kuiten Defe huollosta just sopivasti ennen lähtöä, joten sillä siis matkaan. Vähän ennen Yllästä Toni alkoi kuulostelee, et onkohan kaikki ihan ok. Outo fiilis laitettiin sit vaan tuulen piikkiin. Ylläksen jälkeen syttyi polttoainevalo ja yhtäkkiä viisari alko laskee kun lehmän häntä ja samalla koppiin tuli dieselin haju. Äkkiä vaan sitten seuraavalle pihalle toteamaan, että jossain on reikä ja kaikki dieselit suihkunnu pihalle. Soitto vakuutusyhtiöön ja odottelemaan hinausautoa. Sitten oltiinkin miettimässä, että mitä seuraavaksi. Ei jäänyt muuta vaihtista kun Honda, meijän oli kuitenkin päästävä Norjaan viikonlopun aikana koska mulla oli maanantaina alkamassa työt. Hinuri heitti meidän kotiin ja auton huoltamon pihaan. Kamat Hondaan ja uudestaan matkaan. Ihmeenkaupalla kaikki Defessä ollut tavara saatiin mahdutettua pikkuautoon. Honda toi meidät lopulta nätisti perille. Nyt sitten ollaan koko reissu pikkuautolla. Ainakin polttoaine kuluissa säästää!

Nyt tän parin viikon aikana ollaan käyty kalassa vaan pari kertaa. Kelit on ollu todella helteiset (plus 24-28), eikä se oo kutsunut kauheesti vetämään kahluuhousuja jalkaan. Tällein kun on pidemmän ajan liikenteessä, ei jaksa pakkokalastaa sitten yhtään. Menty aivan fiiliksen mukaan. Joessa on vettä aika vähän, seilaa sellaista 13-20 kuution väliä. Eli siis tosi vähän. Itse oon mieltynyt tähän jokeen eniten silloin kun vesi on 45-80 välissä. Parina hellepäivänä ollaan kyllä käyty kalassa, mutta ihan muualla. Yksi päivä ajettiin Saltstaumeniin merikalaan ja yhtenä iltana käytiin tunturissa kokeilemassa olisko raudut purulla. Tuulettomina hetkenä päästiin tarjoilee pinturia, mutta eivät jääny kiinni. Beiski on kyllä kiva kun täällä on kaikkee muutakin tehtävää ja nähtävää.



Tilastollisesti ei tule taaskaan hyvää vuotta, mutta se nyt ei ole ihme kun kaikkialla on aika samanlainen tilanne. Kalastajien määrä on vaihdellut näiden parin viikon aika paljon. Ekalla viikolla oli paljon porukkaa ja monet biitit loppuunmyytynä. Tämä toinen viikko taas on ollut rauhallisempi ja lupia kattavammin saatavilla. Nyt parina seuraavana viikkona pitäisi nähdä joella jonkin verran tuttujakin, kun Teemun lodgelle saapuu porukkaa Suomesta.

Vielä olis täällä neljä viikkoa ennen kun matka jatkuu jonnekkin. Ainiin, unohdin melkein mainita. On tää reissu kuiten alkanu paremmin kun viime vuoden tyhjä neljäviikkoinen. Toni sai sivujoesta heti ekalla luvalla ehkä maailman suloisimman eurotitin. :D Oltiin siellä ykskätisten kanssa temuamassa. Ei siis olla täysin nollilla! 

lauantai 13. heinäkuuta 2024

Juhannuksen jälkeinen Norjan reissu

Niinkun mainitsin edellisessä postauksessa, mulle tarjoutui kiva työmahdollisuus Norjasta tälle kesälle ja kun iskin siihen kiinni, se vähän laittoi suunnitelmia uusiksi. Meidän oli tarkoitus suunnata Varangille elokuun pariksi ekaksi viikoksi, mutta se saa nyt jäädä odottelemaan. Juhannuksen jälkeiselle viikolle oli varattuna Lakselvin reissu ja sitä ei kuitenkaan onneksi tarvinnut säätää. Lähdettiin siis Laksille jussin jälkeisenä torstaina, eli vielä kesäkuun puolella. Mukana myös Miksu, joka lensi Kittilään ja sieltä napattiin herra kyytiin. Meillä oli koko kevään molempien autojen kanssa vähän probleemaa ja tällä kertaa Defe oli pajalla ja matkaan lähdettiin mun pikkuisella Hondalla. Moottorivalo syttyi siihenkin matkalla, mutta päästiin perille ja auto toimi koko reissun ihan normaalisti.


En oo aikasemmin käynyt Laksilla kalassa. Useemman kerran kyllä ajanut ohi ja käyny pällistelemässä jokea. Miksulle joki on tuttu ja se jeesasi kyllä paljon spottien löytämisen kanssa. Meillä oli kaksi lappua ykköselle ja kaksi kakkoselle. Arvata ehkä saattaa, että kalastus oli hieman haasteellista. Tai itse kalastuksessa ei ollut mitään vikaa, koko ajan oli sellanen fiilis että kohta nykäsee. Kalat vaan tuntuu vähentyneet jokaisesta paikasta. Nähtiin kuitenkin jonkin verran kaloja muutamilla pooleilla ja se oli mukavaa. Miksua myös onnisti yhden 94cm kanssa. Itse onnistuin saamaan yhen pukken, niitä oli yllättävän paljon joessa, vaikka nyt ei ole edes pukkevuosi. 



Laksi oli kyllä hieno paikka kalastaa. Oikein mukavan kokoinen ja poolit aika selkeitä. Lisänä vielä se, että melkein koko ajan oli sellanen toiveikas fiilis että kohta nykii. En kyllä silti ihan osaa pitää perusteltuna Laksin kovaa hintaa. Toki jos nykäsee, niin silloin saattaa nykäistä oikeesti kunnolla mutta... En oikein silti tiedä. Kuitenkin, niinku jo sanottu, oli todella hieno paikka. Neljä lupaa heitettiin yhteensä ja sitten kruisailtiin takaisin Kittilään. Kotona ei kerettykään sitten olemaan kovin pitkään kun taas oli lähtö edessä. Itseasiassa oltiin kotona vain kaksi kokonaista päivää. Sain kesätyön Beiarnin Laksekontorista. Oon 6 viikkoa töissä ja sitten jatketaan vielä reissua parilla viikolla ja koitetaan löytää vähän erilaista kalastusta. Ehkä pienempiä lohijokia, ehkä jotain merikalastusta, sen näkee sitten. Terveiset siis Beiskiltä, tänne asetuttiin viikko sitten lauantaina.