torstai 21. elokuuta 2014

Reissussa osa 4: Finnmark

Tenon jälkeen molemmilla oli vähän nihkeä fiilis. Kolme lupaa lähes tyhjää, eikä kaloja edes näkynyt niin hyvin mitä oletettiin. Seuraavana kalastuskohteena ja myös viimeisenä, oli Norjan Finnmark, joka vähän loi pientä toivon häivähdystä. Karigasniemeltä oli muutaman tunnin ajomatka pelipaikoille. Otettiin luvat heti ensimmäiseksi illaksi, ne alkoivat klo 18. Paikka oli todella hieno. Juuso on ollut siellä aiemminkin.

Aloitettiin kalastus joen alaosalta. Oltiin tekemässä ensimmäistä laskua, kun Juusolla tärppäsi. Hienojen hyppyjen ja polskinnan jälkeen Juusolla oli käsissä komea 76cm kolli. Juuson fiilikset nousi aika nopeesti nollasta sataan Tenon tyhjänpynnin jälkeen. Komea kala sai jatkaa matkaansa joessa.
Pietalla tuli heti ekan laskun aikana ongelmia oman vapansa kanssa. Tai ehkä mieluuminkin kelan kanssa. Kela tuntui olevan hieman liian painava vapaan nähden ja se tuotti onglmia vavan kannattelussa perhoa uittaessa. CTS 13´ 6/7 vaihdettiin Guidelinen LXi 13,9´ 9/10, joka toimi ihan hyvin Pietan 450gr skagitin kanssa. Tää setti oli käytössä monta päivää. Myöhemmin reissulla Pieta otti käyttöön oman kevyen vapansa, mutta tällä kertaa myös vähän kevyemmällä kelalla ja siimalla. Sekin oli ihan hyvä.


Myös Pietalla kävi flaksi heti ekan illan toisella laskulla. Pietan ensimmäinen titti! Tätä oltiin odotettua. Kala ei ollut kovin iso (55cm), mutta lohi on aina lohi ja eka on aina eka. Fiilis nousi taas vähän lisää.


Loppuilta meni ilman actionia, mutta se ei paljon haitannut kun fiilis oli niin korkealla muuten.
Auto muuntaui taas pieneksi yksiöksi, jonne oli mukava kömpiä yöksi. Yöpymispaikka oli ihan lähellä jokea.


Ekan luvan toisella puoliskolla, eli heti aamusta, suunnattiin alueen keskiosille.

Ei mennyt taas kovin kauaa kun Juusolla oli kala siiman päässä. Nyt ylös tuli n. 65cm lohi. C&R.Vähän ennen uusien lupien hankintaa piti pitää taukoa ja syödä. Pietan edellisen päivän titti otettiin ruokakalaksi. Osa siitä syötiin jo edellisenä iltana sashimina. Toinen osa paistettuna. Kovin montaa kalaa ei reissun aikana syöty. Norjassa tää yksi ja Tenolla kaksi harjusta. On paljon siistimpää päästää kalat takaisin.Toiset luvat alkoivat Juuson kohdalta taas hyvin. Joen alaosalta tuli 56cm titti. Loppuilta yläosilla oli hiljainen, muutamaa hyvää tärppiä lukuunottamatta. Myös seuraava aamupäivä mentiin samoissa meiningeissä.
Toisen luvan jälkeen päätimme pitää välipäivän. Saa kroppa vähän levätä heittämisestä ja kahlaamisesta. Tämä päätös tuli ihan hyvään saumaan. Joen luvat on kiintiöity ja juuri sinäpäivänä lupien hakijoita oli paljon ja ne jouduttiin arpomaan. Ekana päivänä lupia meni reilusti alle kiintiön, muina päivinä kalastajia oli huomattavasti enemmän. Me ei kuitenkaan jouduttu kertaakaan arvontoihin. Välipäivänä käytiin katsomassa lähimaastoa, esimerkiksi jäämerta. Rannassa oli hienoa.Seuraavana päivänä yritettiin nukkua pitkään, että seuraavana iltana jaksaa taas kalastaa myöhään. Vähän meinasi aika käydä pitkäksi, kun odoteltiin uusien lupien saamista ja alkua. Sidottiin muutamat ottimadot ja koitettiin selvitä painostavasta helteestä. Norjan kelit oli ihan mitä sattuu. Välillä oli kylmä, heti perään tosi kuuma, sitten tuli kylmä sade ja sitten taas olikin jo lämmin.

Ei ihme että päivällä sää oli painostava. Viimeiset luvat alkoivat ihan hyvässä säässä mutta yllättäen päälle nousi kova ukkosmyrsky. Kerettiin kuitenkin hetki kalastaa. Tunnelmä ennen myräkkää oli hämyinen.


Sade tuli niin kovaksi, että täytyi mennä autoon odottelemaan sen laantumista. Sade ei itsessään kalastusta millään tavalla haittaa, mutta koska päällä olis myös kova ukkoskuuro, oli turvallisempaa laittaa vavat sivuun...

Myräkän jälkeen ei ollut minkäänlaista kosketusta kaloihin. Ihan tyhjältä vaikutti koko paikka. Aika myöhään jatkettiin, mutta tuloksetta. Seuraavana päivänä sää oli taas kirkas. Luvan viimeiset hetket starttasivat heti aamusta käytiin. Porukkaa oli aika paljon liikenteessä, jonka takia rauhallisia paikkoja oli välillä vaikea löytää. Kaloja ei kuulunut eikä näkynyt. Samaa kuultiin muidenkin puheista.

Ihan viimeisiksi tunneiksi tultiin taas joen alaosaan, sieltä me saatiin kalaa tällä reissulla parhaiten. Viimeisen luvan kruunasi Juuson isoin kala. Pituutta oli saman verran kuin ensimmäisellä, mutta leveyttä paljon enemmän ja jonkin verran tummuneempi. Komea fisu, joka antoi hyvät kyydit. 


Juuso sai yhteensä viisi kalaa, joista neljä näkyikin tässä postauksessa. Pieta sai yhden. Norja jätti todella hyvät tunnelmat. Ehdottomasti paras osa reissua, vaikka veikin eniten rahaa. Jokainen kruunu oli sen arvoista. Haikein fiiliksin lähdettiin ajamaan takaisin Suomeen ja pikkuhiljaa Vantaalle asti. Ensi kesän reissua suunnitellessa yksi kohteista on ihan varmasti jossain päin Norjaa. Ensi kesää odotellessa...

Koko reissusta jäi hyvät fiilikset. Oli hienoa päästä viettämään kolme viikkoa pohjoisissa maastoissa. Vaikka aikaa olikin paljon, tuntui se silti loppuvan vähän kesken. Onneksi myös kotiinpaluu on aina ihan mukavaa.
2 kommenttia:

 1. :D Niin hauska lukea näitä juttuja, kun ollut ihan samoissa fiiliksissä samoilla paikoilla melkein samaan aikaan!

  Katri
  www.katriwader.wordpress.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä katoinkin sun jutuista että ihan saletisti on samat mestat! Ehkä joskus törmäillään sielt vielä :D - Pieta

   Poista