maanantai 28. joulukuuta 2015

Vuosikatsaus 2015

Tää vuosi alkais olee aikalailla nähty. Viime vuoden kalastuskausi päättyi uudenvuoden aattona. Alkuvuoden Thaimaan reissulla käytiin kopasemassa muutama hyvältä näyttävä mesta tuloksetta. Uusi kalastuskausi potkastiin kunnolla käyntiin maaliskuussa. Ei tullut kovin pitkää taukoa. Yleensä ollaan aloteltu kautta vasta myöhemmin keväällä hirveissä paineissa VKK:lla. Hieno vuosi, ei voi muuta sanoa.

Kauden ekat reissut oli ihan tässä omilla hoodeilla mertsarin perässä. Päivät oli alkanu jo sen verran pidentyä, että joskus pääsi käymään töiden jälkeenkin merellä. Muuten kalastus ajoittui yleensä aamupäivään, ennen työvuoroa. Pääsiäisenä käytiin ekan kerran kokeilemassa hauenkalastusta kelluntarenkaasta. Oli sen verran mukavaa, että piti hankkia renkaat ihan itsellekkin. Heti ekalla haukireissulla Juuso sai ihan hullun möllin. Vieläkin harmittaa kun ei mitattu sitä. Siis mitä ihmettä, renkaan vierellä isoin kala ever ja ei kaivettu mittää esille?! Juuson tän hetkinen enkka on 101cm, mutta se keväinen oli kyllä isompi... Myös mä sain ekan vähän isomman hauen, 80cm. Vappu ja sitä edeltävä viikko oltiin Gotlannissa Huhtaloiden kanssa. Siisti reissu, kaikille kalaa, hieno paikka. Pakko päästä uudestaan. Loppukeväästä käytiin tutustumassa uuteen kalalajiin, puronieriään. Mukavaa kalastusta kevyillä seteillä. Käytiin myös ekaa kertaa Langinkoskella ja mahtui mukaan yks perinteinen VKK:n iltapistokin. Olin sillon ekaa kertaa yksin kalassa.


Kesäkuun alussa aloitettiin jokikausi paremmin kun pääs taas kahlaamaan. Käytiin tyttöporukalla (+ Juuso ja Antti) Viinikanjoella. Aika kirrepainotteinen reissu, mut kiva oli päästä joelle taas kunnolla pitkästä aikaa. Kuun alkupuolella oli myös Kuhmon KalaHässäkkä, johon Anni oli kutsunu mut ja Katrin. Oli kivaa tavata Anni ekaa kertaa ja tutustua samalla Kuhmon koskiin. Annin isä Simo oli näyttämässä meille paikkoja. Vettä oli melkein tulvaksi asti, mut silti tykästyin Kuhmoon. Juhannusta vietettiin mun vanhempien mökillä. Samalla reissulla käytiin Veeran ja Antin kanssa Tainionvirralla. Mökkilampi yllätti pahemman kerran juhannuspäivänä. Mä oon kalastanu siellä lapsesta asti ja tähän mennessä sieltä on noussu vain pieniä puikkoja. Enkkana 70cm... Mä olin yksin kalassa kun sellanen 90cm möllykkä hyökkäs perhoon kauheella meiningillä! Se on yks kesän ja oikeestaan koko kalastuskauden parhaita muistoja. Niin randomia. Keskikesällä tehtiin reissuja vähän sinne ja tänne. Joskus Juuson kanssa kahestaan ja välillä tyttöjen kanssa.

Heinäkuun puolessa välissä koitti kauan odotettu Lapin kolmen viikon reissu. Teno, Norja, Teno ja Saariselkä. Kesän toinen paras muisto on ehdottomasti harjuksen kalastus Tenolla. Se oli jotain ihan kreisiä. Kalaa oli ihan tajuttomasti ja keskimitta huiteli 40cm tienoilla. Kivoja kalastettavia siis. Norja aiheutti pahan pettymyksen. Tää vuosi oli monella lohijoella vaikee. Kesän odotetuin paikka ei tuottanu mulle tulosta ja lohi jäi saamatta. Se harmitti. Ja paljon. Pettymystä vielä lisäs ehkä se, että edellisen vuoden reissulla mä sain lohen ja vielä ekalla laskulla... Tais olla odotukset kuitenkin vähän liian korkeella, vaikka yritänkin aina miettiä sitä karuu tosiasiaa, että ei aina voi onnistuu. Ei Juusollakaan ollu mitään ihan kauheeta tykitystä, mut kolme kalaa kuitenkin. Niistä isoin 86cm. Lohipettymystä onneks kompensoi siisti merirautu. Myös se oli yksi kesän kohokohdista. Niitä olis kiva päästä kalastaa joskus enemmänkin. Kolme viikkoo Lapissa opetti jälleen uusia asioita. En ollu esimerkiks kalastanu oikeestaan ollenkaan pinturilla ja nyt sitä tuli tehtyä niitten Tenon harrien kanssa. Todella koukuttavaa!Kesän ja syksyn taitteessa lähdin uudestaan Kuhmoon. Jani kutsui naisbloggaajat yhteistyökuvioiden merkeissä pitämään kivan viikonlopun. Tuntu vähän porvarilta lentää Suomen sisällä yhen kalareissun takia. Ei ainakaan menny aikaa hukkaan. Meiltä Kuhmoon on kuitenki 600km suunnilleen. Oli ihan erilainen kalareissu mihin olin tottunu. Oli jännää kun oli joku opastamassa ja pitämässä muutenkin huolta. Ruuat kokkailtiin meidän nenien edessä, kahvit kannettiin maastoon ja illalla rentouduttiin. Olo oli kuin prinsessalla. :D Syksyn aikana käytiin Juuson myös kalastamassa kirrejä kelluntarenkailla, Kymillä pari kertaa lohien toivossa, talkoiltiin Läsäkoskella ja startattiin haukikausi taas uudestaan. Kaikki vapaat käytettiin kalareissuihin. Läsän talkoista saatiin palkkioksi luvat ens vuodelle. Ainakin yksi varma reissu tiedossa ens kaudelle. Kymiltä ei tullut lohia, joka ei sinänsä kyllä yllätä. Mä sain Ruhalta pari kirreä, jotka sai hetkellisesti sydämen jo pamppailemaan...


Kun joella loppui kausi, käytiin luonnollisesti enemmän merellä. Viime vuonna käytiin paljon mertsarikalassa, mut tänä vuonna ollaan keskitytty enemmän haukeen. Ollaan saatu siistejä kaloja ja etitty uusia paikkoja. Marraskuun alussa mä kävin tyttöporukalla Kymin jätkien järkkäämällä lohikurssilla. Juuson kanssa käytiin myös yrittämässä siikaa, niitä oli nyt hyvin liikkeellä. Marraskuun lopulla oltiin taas Huhtaloiden kanssa mertsarireissussa, Ahvenanmaalla. Omalle kohdalle ei osunu yhtään kalaa, mut muut sai. Muutaman päivänä aikana kaloja saatiin yhteensä viisi, aika hyvin siis. Reissun aikana oli ihan hullut kelit ja ne jatkui vielä sen jälkeenkin. Yritettiin käydä kalassa huonolla menestyksellä, kun tuuli oli vaan liian kova. Kerran päästiin kalastaa vielä haukea ja kerran mertsaria. Mulle tuli uusi haukienkka, 96cm. Tän vuoden tavoitteena oli rikkoo metri, mutta se nyt jäi.


Tänä vuonna oli mukavaa huomata taas omassa tekemisessä kehitykstä. Heittäminen alkaa pikkuhiljaa sujua ihan hyvin yhden sekä kahdenkäden vavoilla. Verrattuna edellisiin vuosiin, alkaa hommat tuntuu hetkittäin jo sujuvalta. Tää vuosi oli myös kalojen saamisen kannalta ihan eri luokkaa kun ennen. Viime vuonna tuli kalastettua muistaakseni suunnilleen 50 päivää, niiden reissujen mun saadut kalat voi helposti laskee kahden käden sormilla. :D Aika pieni prosentti siis. Nyt kalastuspäiviä kertyi parisenkymmentä lisää, jos kirjanpito ja lasku meni oikein niin kalastuspäiviä pikkiriikkisen vajaa 80. Niistä ei kovin montaa jäänyt täysin kalattomiksi, pystyy laskee yhden käden sormin. Aika hyvä fiilis. Listasin myös tän vuoden saadut kalalajit: Taimen merestä, taimen joesta, kirre, vimpa, särki, salakka, ahven, hauki, säyne, puronieriä, merirautu, harjus. Juuson listassa oli muutama enemmän. Näiden samojen lisäksi sieltä löytyy lohi, rautu ja siika. Mua harmittaa edelleen että lohi ei päässy omalle listalle. Ehkä taas ens vuonna sitten, niinkuin myös se metrinen hauki.

Lämmöllä muistelen tätä vuotta. Siistejä kaloja, kivoja paikkoja ja onnistumisia. Jännää nähdä jatkuuko fiiliksen nousu vielä tulevana vuonna, vai tyssääkö se tähän nykyiseen fiilikseen. Ainakin kehitystä tulee varmasti lisää, se tuskin loppuu koskaan. Iso kiitos kaikille ketkä on ollu tänä vuonna jutuissa messissä. Toivottavasti muillakin on ollu siisti vuosi. Kireitä tulevalle vuodelle ja uusia reissuja sunnittelemaan!

2 kommenttia:

  1. Kiitos hyvästä blogin kirjoittamisesta! Aikalailla näihin aikoihin tuli itse viime vuonna löydettyä tää teidän blogi googlen haulla yövuorossa, kun oli suunnitelmissa ostaa ekat perhovehkeet, jotka sit alkoi karttumaan kevään GoExpo messuilta Helsingistä. Aika tasaseen tahtiin oot(te) saanu tekstiä tänne ja toi kolmen viikon reissu tuntui tosi pitkälle ajalle, kun uutta tekstiä ei tullut mut onneks oli aikaa laittaa vanhempiin. Itsellä suunnitteilla jotain pientä reissua kesälle iijoen varrelle Taivalkoskelle sekä mökille saimaalla. Seuraavaksi omalla ostoslistalla kahluuvarustusta ja perhosidontapenkki.

    Toivottavasti kirjoituksenne jatkuu ensi vuonnakin yhtä ahkerana.

    VastaaPoista
  2. Kiitos innostavasta kommentista! :) Kiva kuulla että oot ollu noinkin kauan mukana lueskelemassa. Tätä blogia on mukavaa kirjoittaa ja kiva saada tälläistä palautetta. Talven ajan blogi on varmaan hieman hiljaisempi sattuneista syistä, mutta keväällä kalastuskauden alkaessa tahti taas varmasti kiihtyy.

    Ens vuoden reissut on meilläkin kovasti jo suunnitelupöydällä. Saa nähdä mitä päästään toteuttamaan. Hyviä hetkiä harrastuksen parissa ja kireitä tulevalle vuodelle! :)

    VastaaPoista