perjantai 8. tammikuuta 2016

Oodi harjukselle

Harjukset... Niitä tulee näinä talven kylminä päivinä ikävä. Ensimmäisen kerran pääsin kalastamaan harjusta kesällä '14 Kuusamossa. Tai no okei, ihan ekat harjuskontaktit oli Tainiolta samalta kesältä, mut vähän aijemmin. Sitä en kuitenkaan vielä laske, kun kalat oli niin pieniä että luulin niitä pikavilkaisulla salakoiksi. Ups. Kitkajoella pääsin sitten vähän paremmin makuun, mutta ei sielläkään mitään hirveetä tykitystä se kalastus ollut. Mun isoimmat ei ollu edes kolmeekymmentä senttiä. Tenolta sain sitten vasta ensimmäisen mitallisen harjuksen.

Jo sillon kuitenkin tajusin, että harjuksissa on jotain siistii. Menneenä kesänä fiilis vaan lisääntyi. Niitä on oikeesti tosi kiva kalastaa. Ainakin sellaisissa paikoissa, jossa kalaa on reippaasti ja koot siellä neljänkympin molemmin puolin. Siitä isommat on varmasti vielä siistimpiä, mutta niistä mulla ei oo kokemusta. Kesällä kuulin puhuttavan, että harjus olisi nirso kala. Me ei kyllä ainakaan näillä reissuilla huomattu sellaista. Tuntui että ne otti melkein mihin tahansa pieniin perhoihin, pinnan alta ja päältä. Siinä varmaan syy miksi mä niistä oon tykännyt. Onnistumisia on kiva saada ja harjuksien kanssa niitä on koettu. Toivottavasti samanlainen meininki jatkuu. Ne antaa myös just sopivasti vastusta. Harrien kalastus on mukavaa. Se on varmaan kuvaavin sana.

Mulla ei siis ole harjuksen kalastuksesta kokemusta kuin Tenolta, jonkin verran Kuhmosta ja vähän Kuusamosta. Tenon harreja oon hehkuttanu täällä ennenkin ja tänäkin vuonna toivoisin pääseväni sinne ihan vain niiden toivossa. Myös Kuhmossa olis kiva käydä taas uusiks. Kesän suunnitelmat on vielä auki. Kyllä muutkin paikat tietenkin kelpaa, täytyy vain ekaks ottaa selvää erilaisista mahdollisuuksista. Musta olis niin hienoo, jos täällä Etelässäkin olis harjuksia. Sillein, että niitä oikeest kannattais vartavasten lähtee kalastaa. Löytyyhän niitä tosta viereisestä Vantaanjoestakin vähän, mutta omalle kohdalle ei ole koskaan osunu.

Haaveissa olis joskus saada 50cm hartsa. Veikkaan että parhaiten sen pystyis saavuttaa, jos heittäis rinkan selkään ja lähtis kunnolla erämaahan. Vaelluskokemusta mulla on viiden eripituisen reissun verran, mutta ei kertaakaan kalastuskamojen kanssa. Täytyis kerätä sopiva porukka kasaan ja lähtee vallottamaan erämaisia maisemia. Se on to do -listalla jollekkin kesälle! Olis varmasti aika kivaa.

2 kommenttia:

  1. Missä päin Tenoa olitte ja oliko lohta samoilla paikoilla? Oltiin viime elokuussa Lätäsenolla, mutta harjusta ei ihan niin paljoa tullut kuin odotti n.20-30 tuli viikon aikana. Lohia kyllä oli liikkellä hyvin.

    VastaaPoista
  2. Oltiin Reistin huudeilla ja Dalvadaksessa. Samoilta paikoilla oli molempia. Ei kovimmassa virrassa harjuksia kuitenkaan. :) Meille ei osunu yhtään lohta...

    VastaaPoista