torstai 25. syyskuuta 2014

DamNation ensi-ilta 24.9 Bio Rex

Noin viikko sitten alkoi Helsingissa jokavuotinen elokuvafestivaali, Rakkautta&Anarkiaa. Näillä festareilla tuli ensi-iltaan vesivoiman ympäristöhaitoista ja patojen purkamisesta kertova dokumenttielokuva DamNation. Pätkän takava ovat Travis Rummel ja Ben Knight, jotka ovat aikaisemmin ohjanneet perhokalastus ja muita ympöristödokumentteja. Leffan toi Suomeen vuoden kalamieheksikin tituleerattu Jasper Pääkkönen, jonka mielestä tämä elokuva kuvaa hyvin tämän hetken tilannetta myös Suomessa.


Lainaus hiff.fi sivustolta: 

"DamNation ei ole vain propagandaa, vaan mukaansa tempaiseva kertomus siitä, miten suhtautuminen vesivoimaan on Yhdysvalloissa muuttumassa. Ohjaajat hyödyntävät oivaltavasti arkistomateriaalia ajoilta, jolloin vesivoimaa pidettiin kasvavan talousmahdin vahvuuden ja modernin insinööritaidon symbolina, josta koko maa oli ylpeä. Nyt tilanne on toinen. Kun aktivistit maalaavat purkamista symboloivia saksia ison padon seinään, jopa voimalaitoksen vartijat hehkuttavat väkivallatonta mielenilmausta.

Upeissa vedenalaisissa kuvissa seurataan, miten lohien ikiaikainen matka kutupaikoille tyssää voimalaitosten patoihin. Kalat hakkautuvat niitä vasten jääräpäisesti kerta toisensa jälkeen. Mahtavista perspektiiveistä kuvattuna padot näyttävät mahtipontisuudessaan murtamattomilta.

Kun yhä enemmän ihmisiä havahtuu siihen, että esimerkiksi kalaturismi voi tuottaa voittoa siinä missä paikallinen pienvoimalakin, järkkymättömät patomuurit alkavat murtua. Ja se vasta vaikuttava näky onkin."

Elokuva oli juurikin niin pysäyttävä kun siitä saattoi toivoa. Puolitoista tuntia meni hujauksessa. Leffan jälkeen halukkaat saivat jäädä keskustelemaan elokuvasta ja aiheista, jota se käsitteli. Paikalla mm. Jasper, Pekka Haavisto, Jenkkien suurlähettiläs Bruce Oreck ja elokuvan tuottaja Matt Stoecker. Aikaisemmin päivällä eduskunnassa pidettiin seminaari Suomen virtavesien tulevaisuudesta. Iso osa leffassa olleista oli tullut suoraan seminaarista ja moni seurannut sitä livenä netistä. Leffan jälkeen siirryttiin epävirallisille jatkoille Teerenpeliin. Illan aikana Pieta teki tuttavuutta toisen perhomimmin, Katrin kanssa. Ehkä tästä saadaan vielä kärkikaksikko naisten heittokisoihin? Myös Katrilla on blogi, jota pääsee lukemaan tästä.

Tosiaan, tämä patoasia on myös Suomessa tällä hetkellä nostettu otskikoihin. Viimeksi eilen aamulla julkaistussa Hesarin artikkelissa Jasper puhui asiaa. Suomessa on paljon pieniä voimaloita, joiden padot haittaavat vaelluskalojen nousua ylemmäs jokeen. Hyvä esimerkki on Vanhankaupunginkosken vanha pato, joka ei edes ole sähköntuotannollisesti tärkeä. Myös me olemme olleet todistamassa taimenten seinään tyssäämistä, eikä se ole siistiä katsottavaa. On hieno, että tämä aihe on alkanut puhuttamaan ihmisiä. Jasper toivoo että eilinen elokuva saataisiin koko kansan nähtäväksi televisioon ja tuomaan lisää keskustelua aiheesta. Hirvittävän monilla ei edes ole käsitystä mitä kaikkea vesivoima tekee ympärillä olevalle luonnolle.

DamNation kuvat lainattu täältä ja elokuvan trailerin voi katsoa täältä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti