maanantai 3. elokuuta 2015

TourDeLapland: Pari päivää kellumassa

Lohipettymysten jälkeen siirryttiin vähän erilaisten juttujen pariin. Edelliset kohteet oli ollu jo aikaa sitten suunniteltu ja lyöty lukkoon, mut sitten loppui pläänit. Vielä oli parisen viikkoa aikaa. Päätettiin jäädä vielä Norjaan. Meillä oli kelluntarenkaat messissa ja nyt haluttiin päästä käyttämään niitä. Ajettiin Skoganvarreen ja käytiin hakemassa pariksi päiväksi luvat alueen sisävesille. Norjassa on niin kätevää kun suuren osan luvista saa perhehinnalla. Skoganvarresta saatiin myös parit vinkit mihin kannattais lähtee kellumaan.

Ekaksi kohteeksi valikoitui pienehkö lampi Lakselvin vieressä. Juuso oli käyny samaisella lammikolla joskus junnumpana. Lammen vesi oli turkoosin sinistä, ihan kirkasta ja siellä asusteli vain taimenia. Jo rannoilta näkyi pienten kalojen parvija. Lampi oli nopeesti syvenevä ja vesi niin kirkasta että oikeesti alko vähän pelottaa kun siellä polskutteli. On aika huisii nähdä pohjaan vaikka vettä on alla useita mertejä. Mitä lähemmäs keskikohtaa meni, pohja alkoi pikkuhiljaa kadota siniseen syvyteen. Tais olla aika syvä monttu. Kalat oli aika säikkyjä ja parvia oli aluks vaikee löytää, mut kun sen löysi, riitti puuhaa loppuillaksi. Kalojen koot oli luokkaa mini, mut ihan kivaa oli taas saada jotain vipinää. Isompiakin yksilöitä siellä on, mut ne ei nyt osunu meidän kohdalle. Vähän isompia tuikkeja näkyi siellä täällä, mut ei jaksettu lähtee niitä jahtaamaan kun ne oli aika pitkällä.Lammen vesi oli tosi kylmää! Tais olla lähdepohjainen. Kun lopeteltiin, olin ihan jäässä vaikka oli kolmet housut kahluuhousujen alla ja lämmin takki päällä. :D Onneks autolle piti hetken aikaa tallustella niin siinä kerkes taas lämmetä. Lupien haun yhteydessä otettiin Skoganvarresta myös telttapaikka. Tai noh, eihän meillä ollu sitä telttaa mut saatiin ainakin auto parkkiin ja samalla käyttöön leirintäalueen palvelut. Tehtiin aamupalaa sisätiloissa jä päästiin käymään kunnollisessa suihkussa ja vessassa. Mitä luksusta. Skoganvarre vaikutti oikein mukavalta alueelta. Jos joskus voitetaan lotossa ja raaskitaan ostaa luvat Laksille, on ainakin majoittumispaikka tiedossa. Myös mökkejä oli tarjolla, mut budjettimatkaajina tyydyttiin ihan mielellään halvimpaan vaihtoehtoon.


Seuraavana aamuna lähdettiin läheiselle järvelle. Käytiin siellä jo nopeesti kattomassa edellisenä iltana, mut tuuli oli isohkolla järvellä niin kova että ei viittitty sinne mennä kellumaan. Nyt keli oli tyynempi. Järvessä on rautuja, mut niinkuin ehkä arvata saattaa, on niiden löytäminen aika vaikeeta kun paikka on iso. Juuso kuitenkin molempien yllätykseksi sai pienen raudun joka kävi pinnassa heti parkkipaikan vieressä. Mä en löytänyt kun ahvenia. Ekan isomman ahvenen kohdalla luulin sitä pieneksi haueksi. Meno oli vähän haukimaista ja kerkesin jo miettii että kohta taitaa peruke sanoo naps, mut kun sain kalan lähelle rengasta, huomasin sen olevan ahven.
Tuuli (ja nälkä) alkoi taas yltyä, joten tultiin pois jäveltä ja tehtiin rannassa lounasta. Seuraavaksi suunnattiin läheiselle joenpätkälle. Mä en ollu edes vielä kunnolla kerenny alottaa, kun Juuso jo ryntäs vapa mutkalla alavirtaan kovaa vauhtia. Heti kun Juuso oli saanu ekaa kertaa perhonsa veteen, oli siihen iskeny kaunis ja ihan hullu taimen. Sen jälkeen kumpikaan ei enää saanu mitään. Kaloja kyllä oli, mut niitä oli jostain syystä hirveen vaikee saada tarttumaan. Tärppejä kyllä oli, melkein joka heitolla jotain tapahtumaa.Otettiin vielä toinen yö Skoganvarresta. Seuraavana aamuna alettiin tehdä lähtöä taas Suomeen päin. Matkalla käytiin vielä yhdellä harjuslammella kellumassa. Juuso nappas yhden läskin 40cm, mut loput oli aika silppua. Muutama tunti kellutiin, pakattiin kamat taas autoon ja siirryttiin Suomen puolelle. Norjassa kerettiin olla viikon verran. Vähän mietittiin että oltais lähdetty Norjan kautta käsivarteen ja kalastettu sisävesiä matkalla, mut se jäi nyt toiseen kertaan. Norjassa vietetty aika oli pääsääntöisesti siistiä, mun edellisessä postauksessa angstattua lohiepisodia lukuunottamatta... Taas tuli sellainen fiilis että miksi ei joskus viettäisi koko reissua Norjan puolella. Maisemat on ihan kreisejä ja kalastus siistiä. On aina niin paljon kaikkia kivoja paikkoja jossa tahtoisi käydä. Ei vain aika ja rahat riitä aina kaikkeen. Tuntuu että kalatkin on paljon virkeempiä rajan toisella puolen. Tai sit ei olla vaan löydetty Suomesta oikeita paikkoja. Norja ihan varmasti myös ensi vuonna osa reissua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti