keskiviikko 26. elokuuta 2015

Mikä on oikein ja mikä ei?

Kun aikoinaan alottelin mun toista blogia, mietin että mihinköhän oon ryhtymässä. Muiden blogeja seuranneena olin huomannu tyhmän ilmiön, anonyymisti paskaa niskaan lykkäävät kommentoijat. Mulle on vuosien varrella tullu ihan vain muutama pahempi kommentti, mutta myös tätä blogia Juuson kanssa perustaessa nää samat mietteet tuli taas pintaan. Arvostelijoita varmasti riittää, eikä ainakaan mulla luottamus omaan toimintaan ollu kauheen korkeella. Tää blogi on onneks säilyny tyhmiltä kommenteilta vapaana, joka varmaan johtuu siitä että tän tyyppisiä blogeja lukee vähän eri tyyppinen jengi kun esim jotain lifestyleblogeja.


Tässä muutaman vuoden aikana oon joutunu huomaamaan, että ihan samanlaista sbaibaa myös muuallakin harjoitetaan. Facebookin erilaiset kalastajaryhmät on aika mielenkiintoista luettavaa välillä. Jengia arvostellaan aika rankallakin kädellä välillä. Onneksi sentään näissä piireissä pään aukominen tapahtuu usein omalla nimellä, eikä anonyymisti. Joskus arvostellaan ihan syystä mutta välillä meininki on kyllä niin kauheeta pilkunviilaamista että ihan naurattaa.  Tää on aihe, josta ollaan likkojen kanssa tässä lähiaikoina juteltu ja inspis tähän tekstiin tuli meidän yhdestä keskustelusta. Moni meistä on jollain tapaa "pinnalla". On blogia, Instagram tilejä ja muita somekanavia, joihin on kiva jakaa omia kalajuttuja. Tässä pätkä meidän mietteistä:

"Oikee kuva perhokalastuksesta on se rauha ja rentoutuminen luonnon keskellä, keskittyminen vaan siihen omaan tekemiseen ja ympäristöön. Kuksasta kahvia ja notskilta makkaraa, pintakäyntien ihailua ja usvaa veden pinnalla. MUTTA EI, nykyään pitääkin miettiä että voinko nyt kalastaa näin vai pitäiskö kalastaa noin, onko nyt eettistä kalastaa esim taimenia. Ei vitsi, onks tää koski nyt sittenkään tarpeeks puhdas ja hyvinvoiva kalastettavaks? Uskaltaako ottaa kuvaa vai loukkaantuuko joku kun kuvasta ehkä voi arvata missä se on otettu? Onko tää kala nyt istari, oma kanta vai alkuperäiskanta? Eihän sillä oo edes merkitystä, koska minkään niistä kalastaminen ei netin mukaan oo millään tavalla oikein. Jos oot kuitenkin jonkun kalan saanu, pitää seuraavaks miettiä että onkohan sitä nyt käsitellyt varmasti ihan oikein? Onko väärin ottaa kuva pienestä kalasta, joka on selvästi alamittainen. Kehtaako mitään ottaa ruokakalaksi? Sit kun palaat sieltä luonnosta niin pitäis olla hirveesti kuvia ja raporttia tulossa ja sitten vielä suodattaa mitä kehtaa julkasta mitä ei. Ei kuulosta kovin järkevältä."


Asia joka nykyisin myös pomppaa usein esille, on vastuullinen kalastus. Tärkeä asia, mutta ollaanko tässäkin menty jo vähän liian pitkälle. Onks sitäkin pakko tuputtaa ihan joka reikään? En tavallaan ihmettele miksi monia vähemmän asiaan perehtyneitä tää juttu ärsyttää. Edelleen painotan, että itsekkin mietin vastuullisuutta ja näin, mut välillä jengi kailottaa sitä ihan liikaa. Myös mä tuon asiaa esille, mutta en todellakaan sellaisella "raamatulla päähän" meiningillä, vaan keskustellen ja yrittäen ymmärtää myös vastapuolen ajatuksia. Sitä kautta oon usein saanu ihmisiä ajattelemaan myös tätä meidän harrastajien kantaa asiaan. Jasper Pääkkönen on tässä jutussa edelläkävijä ja todellakin arvostan sitä mitä kaikkea jäbä on tehnyt, mutta muistan myös yhden kommentin joka vähän ärsyttävästi särähti korvaan. Jasper kertoi kalastavansa mieluumin Suomen ulkopuolella, koska täällä kalakannat ei oo niin hyvässä kuosissa. Kommentista tuli vähän sellainen fiilis että täällä kalastaminen on väärin, vaikka ei se varmaan ollu tarkotettu niin. Tää on tavallaan tietysti ihan ymmärrettävää, mutta kaikilla ei vaan yksikertaisesti ole varaa lähteä mihinkään ja "joutuu tyytymään" Suomen kohteisiin. Varmasti useat olis valmis laittamaan rahansa likoon, mutta monille se ei vaan ole mahdollista ja sillon on nauttittava siitä mitä on tarjolla.


Kaiken tän nettimyllerryksen keskellä on välillä käyny mielessä, että pitäiskö vaan poistuu tästä somen ihanasta maailmasta, lopettaa blogi ja oikeesti keskittyä vaan siihen paasiaan, eli omaan kalastukseen. Noh, en mä pystyis tätä blogia lopettamaan kun tykkään tästä hommasta niin paljon ja onhan se kiva että kaikista reissuista jää kirjoittettuja muistoja, joita lueskella sitten myöhemmin. Vähän niinkuin old school päiväkirjojen kanssa. Näitä kaikkia yllä mainittuja juttuja on senkin takia tullu kelailtua, koska blogin leviäminen vähän yllätti ja ehkä vähän pelästyttikin. Blogin pääasiallinen tarkoitus on olla mukava kirjoitusharrastus, ihan vain omaksi iloksi ja on tuntunu hassulta että tätä oikeesti lukee joku. Mitään julkisuutta en oo / ei olla tällä blogilla lähdetty havittelemaan. Mä nyt vaan satun tykkää kalastuksesta ja kirjotan siitä blogia. Eiks se olis tän homman pääjuttu; jakaa hyviä fiiliksiä ja hehkuttaa yhdessä kokemuksia sen pilkunviilaamisen ja arvostelun sijaan?

Tälläisiä mietteitä keskiviikkoon. Toivottavasti saitte mun ajatuksesta kiinni. Mulle on luontaisempaa kirjottaa reportteja reissuista kun tälläisiä pohdiskelevia jaaritteluita. Viikonlopun jälkeen taas rapsajuttuja tiedossa!

6 kommenttia:

 1. Kiitos vaan hyvästä blogista, tätä on ollu mukava lukee yövuoroissa ja vapaa-ajalla kotona. Ensimmäisiä blogeja joita tuli vastaan, kun aloin kiinnostua perhokalastuksesta ja haalia kamoja. Tätä tulee luettua 1-2 kertaa viikossa. Jatka(kaa) samaan malliin vuan!

  VastaaPoista
 2. Kiva kuulla! Tervetuloa jatkossakin lukemaan :)

  VastaaPoista
 3. Anna mennä vaan oman fiiliksen mukaan bloggaamin ja kalastus.
  Kiva näitä on lukea kun on mun makuu sana hallussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hota! Koitetaan jatkaa samaan malliin :)

   Poista
 4. En tiiä mistä linkistä onnistuin löytämään tän jutun, tosi hyvin kirjotettu ja ajateltu! :)Vastaa tosi paljon omaa näkemystä kalastamisesta, vastullisuudesta ja Somen yhdistämisestä koko settiin. Muutenkin blogistas löytyy hyviä kuvia ja juttuja hyvällä fiiliksellä :) Keep on fishing! -KF Markus

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on oikeesti kiva kuulla! :) Kiitos kivoista kommenteista myös. Kireitä!

   Poista